Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Separat kremering av djur

Vid SVA har du möjlighet att separatkremera ditt djur när det inte längre är i livet, oavsett om det är en liten hamster eller en stor häst. Vid en separatkremering är det bara ditt djur som kremeras. Självklart får även hund/kattleksaker, halsband, grimma, hästsko etcetera följa med vid kremeringen.

Träurna. Foto: SVA

Om du inte är intresserad av att få tillbaks askan från ditt djur ska du istället beställa allmän kremering.

Djuret registreras och ges ett löpnummer som följer med under hela processen. Vi har ett kylrum där djuret, vid behov, förvaras innan kremeringen. Det finns två ugnar, en som rymmer stora djur och en mindre för smådjur.

Efter kremeringen samlas all aska från ditt djur upp i en träurna som märkts med samma löpnummer som ditt djur fick vid ankomsten samt även djurägaruppgifter och namnet på djuret.

När du lämnar ditt djur till oss behöver det åtföljas av ett Transportdokument - allmänkremering och separatkremering (pdf). Du kan skriva ut dokumentet och fylla i det hemma eller vid ankomsten.

Vid inlämnandet av djuret får du veta när du kan hämta urnan, vanligen inom en vecka. Har du fått faktura kan du vara helt säker på att urnan är klar. Vid kremering av smådjur kan du be att få urnan hemskickad med Post Nord, utan extra kostnad.
Har en djurklinik lämnat in djuret till oss, hämtar du urnan hos kliniken. Urnan ingår alltid i priset.

Särskilda regler enligt Jordbruksverket för transport av animaliskt material, se Jordbruksverkets Handelsdokument.

Frågor 

Har du frågor är du välkommen att kontakta Avdelningen för patologi och viltsjukdomar på telefon 018-67 40 00 (växeln).

Priser

Priser hittar du i vår prislista.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls